Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Anotimpuri rătăcitoare

http://www.dreamstime.com/stock-photography-sad-woman-car-image21329222

În primăvara aceea luminoasă, pe când se iubeau, Ea scuturase – fără ca El să știe – ramura plină de alb amărui a unui cireș înflorit și o petală delicată alunecase ca din întâmplare în plicul cu scrisoarea de dragoste. Petala se ofilise înainte de a atinge capătul lungului drum, lăsând în urma ei doar puțin parfum crud de primăvară care-l făcuse să zâmbească ca de o amintire blândă. Și nu știuse că fusese Ea.

În vara următoare, pe când dorul o mânase aproape – fără ca El să știe – se ascunsese doar ca să trimită spre el chemarea dragostei în scoica aceea îndelung încălzită în palme pe care o lăsase să se rostogolească la picioarele lui. Pașii șovăitori lăsând urme melancolice pe nisipul de lângă mare se opriseră în fața cochiliei sidefii, mâna lui ridicase de pe nisip scoica mai strălucitoare, mai vie și mai altfel decât toate și surâzând o aruncase în mare, apoi privise lung în urma ei, cu ochii duși ca după un gând tandru. Și nu știuse că fusese Ea.

În toamna tristă care a urmat, după ce El o alungase, Ea îl privea de după un copac – fără ca El să știe – și sărutând frunza care, în cădere, i se oprise în păr, o așezase ușor pe luciul lacului încrețit de adierea blândă de Noiembrie, suflând-o înspre El cu toată căldura inimii. El zâmbise frunzei ostenite care-i poposise la picioare fără să înțeleagă de ce în clipa aceea simțise pornirea de a o ridica de jos și de a o strânge la piept. Și nu știuse că fusese Ea.

În iarna târzie când Ea nu va mai fi – fără ca El să știe – din cer un fulg de argint și mătase va ninge pe genele lui, iar El va zâmbi picăturii de apă încărcate de curcubee, fără să știe de ce, deși surâzând, îi va veni să plângă. Și nu va ști niciodată că fusese Ea.

Publicată în revista “Altfel” nr 11 / martie 2000

Publicată în volumul ”Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply