Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Ceață pe munți

http://www.dreamstime.com/stock-photo-scene-was-taken-departing-whittier-alaska-boat-features-fog-forest-snow-capped-mountains-sea-image29779770E-o ceață de toamnă târzie, ca într-o noapte de demult, în care treceam pe lângă umbra unor munți îndepărtați, doar bănuindu-i semeți, ascunși în fumul alburiu. Lacul nu se vedea din cauza ceții dese împrăștiate pretutindeni, dar mi se promisese că aveam să-l văd cu siguranță în dimineața când aveam să trec din nou pe acolo.

Mă întristasem brusc. Atunci nu știusem de ce. Poate credeam că era prea curând, după ce abia venisem, să mi se amintească ziua când aveam să plec. Acum însă știu ceea ce atunci nu puteam bănui. Acum știu că simțeam undeva, ascuns, ceva tainic ce venea parcă tocmai din acea ceață vrăjită, ceva ca o poartă magică spre o lume de basm.

Nu greșisem: poarta mă aștepta. Iar când mi s-a deschis, la picioare mi s-a întins o cărare nesfârșită, ca un covor de lumină.

Nu m-am gândit niciodată dacă cel care deschisese tocmai atunci, tocmai mie, acea poartă, știuse că era ziua mea. Nu conta decât că primisem cel mai frumos dar, singurul dar divin pe care un muritor îl poate primi.

Timp îndelung și luminos precum calea ce mi se deschisese a trecut peste noaptea de atunci. Însă din noaptea de gheață care m-a aruncat apoi în singurătatea iernii, ceața a început să se îndesească din nou, înfășurându-mă în tăcerea ei, ca într-o gogoașă de mătase siderală. De acolo, dinăuntru, calea de lumină nu se mai vedea… iar eu nu puteam decât să aștept și să sper că cineva va trece pe acel drum și, zărind sfera de ceață, va veni să-mi redea libertatea.

Dar trebuie că în acel an, de ziua mea, ceața a fost atât de deasă, încât cel ce trecea prin munți purtând în mâini darul iubirii, nu m-a putut vedea.

 

 

 Sursa imaginii: Dreamstime

Publicată în revista ”Altfel” nr 39 / noiembrie 2002

Publicată în volumul ”Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 

 

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply