Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Chipului din oglindă

http://www.dreamstime.com/stock-photo-shattered-broken-life-woman-covers-her-face-reflected-mirror-concept-image31505310

Când oglinda s-a spart, lăsând în urmă-i o ramă goală ca o poartă deschisă spre nicăieri, mi-am amintit o vorbă bătrânească ce spune că fericirea se sfărâmă în tot atâtea cioburi ca și oglinda spartă. Și m-am privit pe rând în toate, redând fiecăruia menirea întregului din care venise, ca să împiedic împlinirea blestemului și să păstrez neatins chipul promis al unei fericiri ce avea să vină.

Am vrut să dăruiesc fiecărui ciob câte unul din visele mele, dar n-am găsit nici unul care să-mi primească visul de iubire, căci colțurile lor erau mult prea ascuțite ca să se poată măcar asemui cu forma unei inimi. Iar cel de forma unei stele mi-a plâns în palmă lacrimi roșii când am vrut să-i dăruiesc visul de zbor. Și atunci am înțeles că visele mele nu pot exista unul fără altul, că nu le pot destrăma țesătura fragilă.

Le-am dăruit, așadar, tuturor pe toate, privindu-mă în ele cu ochii celei care aș fi vrut să fiu… Am dat fiecăruia din acele chipuri tot ce n-am avut din ceea ce mi-am dorit vreodată… Și-apoi am închis ochii și cu puterea visului le-am trimis departe, departe, în lumină, să trăiască…să iubească….să fie fericite…

N-am mai știut nimic despre ele de-atunci. Și mă surprind uneori întrebându-mă cum o fi viața lor, ce or fi devenit… ”Ele”… Surorile sufletului meu, copiii luminii născuți cândva de mine din lumina refuzată, întemnițată în cioburi de oglindă… Le simt trăind undeva și mi-e dor de ele, de toate acele crâmpeie ce n-au putut fi fericite împreună, în mine, ci numai singure fiecare, departe…

Bătrâna oglindă nu mai este. Și nu mai recunosc chipul îmbătrânit și trist pe care mi-l arată cea nouă, în strălucirea ei trufașă.

Se spune, din bătrâni, că fericirea se sfărâmă odată cu oglinda spartă. Poate… Dar eu încă mai sper că într-o zi, din apele oglinzii, venind de departe pe firul amintirii, unul din chipurile fericirii, întors din lumină, îmi va zâmbi.

 

 

Publicată în volumul ”Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

Sursa imaginii: Dreamstime

 © Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply