Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Crăciunul ursulețului

craciunul_ursuletului_adela_serbanÎn noaptea de Crăciun, jucăriile au plecat fericite, în brațele copiilor ce le primiseră în dar. Soldatul străjuia acum camera, iepurașul se răsfăța în căldura focului, păpușa dormea în așternut de mătase. Singur ursulețul rămăsese sub brad, alături de chitara fără de cântec.

Luminile bradului se stinseseră demult și strălucirea zăpezii de afară era prea slabă ca să se fi putut vedea în încăperea întunecată lacrimile ursulețului pe care nimeni nu-l voise.

Așteptase atât de mult Crăciunul acesta! Visase că cineva îl va iubi și îl va lua în brațe. Visase că îl va duce acasă, iar el îl va răsplăti aducându-i în fiecare dimineață surâsul dimineții pe buze.

Dar ceasul de vrajă trecuse lăsându-l în urmă și acum privea, cu capul sprijinit de strunele tăcute, ninsoarea de afară, strângându-se singur în brațe să se încălzească și cântându-și încet un cântec de leagăn ca să adoarmă și să uite că sufletul lui nu putea trăi decât o singură, magică noapte în care iubirea ar fi putut veni în calea lui să-i dea viață aievea.

Și ochii înlăcrimați urmăreau prin fereastră, prin noaptea fără iubire, sufletul de stea luminoasă înălțându-se la ceruri, cu îngerii.

*
*  *

În zori, copiii găsiseră cu mirare ursulețul uitat sub pomul de Crăciun, cu ochi sticloși și imobili și brațele întinse a chemare. Se întrebau mirați cum de nu îl văzuseră cu o seară înainte și nu înțelegeau de ce pieptul îi era ud de ceva cald, de parcă ar fi plâns.

Nu puteau ști că steaua de lumină ce-i dăduse viață aievea în așteptarea iubirii nu avea să se mai întoarcă niciodată și nu mai avea cine să le spună că-n ochii ursuleților moare o lume când sunt uitați singuri sub brad în noaptea de Crăciun.

 

Publicată în revista ”Altfel” nr 40 / decembrie 2002

Publicată în volumul ”Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

Ilustrație de Adela Șerban

 

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply