Home » PAȘI DE DANS / Dance Steps » Dansul nu are vârstă!

DANSUL NU ARE VÂRSTĂ!

Interviu de Nicoleta Tănase-Trifu

10_11_07_Oradea_vals_vienez_elena_maruta_yoshihiro_katayamaPentru acest început de an mi-am stabilit și eu obiectivele personale. Unul dintre ele este acela de a crea o rubrică numită ”Interviuri”. Îmi plac interviurile, pentru că sunt ca minele de aur, la nivel mental și spiritual. Și iată că în acest prim pas am fost ajutată de doi dansatori de dans sportiv, deținători ai mai multor titluri naționale românești: Elena Măruță și Yoshihiro Katayama, de la clubul Hobbydance, București.

Povestea lor pe ringul de dans este cu atât mai lăudabilă cu cât ei ies din tiparul seniorilor care, din diferite motive, nu fac mișcare. Ei fac și o fac la nivel înalt antrenându-se cot la cot și concurând în aceleași concursuri cu sportivi mult mai tineri.

Le-am pus câteva întrebări și au avut amabilitatea să îmi răspundă. Am descoperit la ei plăcerea de a dansa, disciplina și munca susținută ca motor pentru activitatea sportivă pe care o desfășoară. Am mai descoperit maturitatea lor de a trece peste nemulțumirile datorate înfrângerilor sau sistemului care le oferă prea puține competiții oficiale la care să participe.

Vă invit să îi descoperiți și voi în cele ce urmează.

 

Ați câștigat Cupa României 2010 la seniori cu titlul de campioni la secțiunea de dansuri standard și vicecampioni la secțiunea latino. Cum ați ajuns aici? Ne puteți spune de unde vine puterea care te face să ajungi în vârful performanței?


Elena (n.1967): Pasiunea pentru dans este cea care ne pune în mișcare și ne dă putere să mergem înainte. Și rezultatele te motivează într-o oarecare măsură: mai întâi încerci să le obții, apoi te menții la nivelul la care ai ajuns, de unde urmează să progresezi mai departe. Dar învățarea, evoluția, progresul, nu se opresc niciodată. Indiferent cât de sus ajungi, întotdeauna mai este ceva de învățat, ceva de perfecționat. Și oricât de plăcut ar fi sentimentul de a urca pe podium, motivația unui dansator rămâne pasiunea pentru dans și dorința continuă de perfecționare și autodepășire.

Yoshihiro (n.1957): La performanță se poate ajunge numai prin muncă susținută, cu antrenament zi de zi. În plus, noi avem avantajul de a fi membrii unui prestigios club de dans sportiv, clubul Hobbydance, condus de antrenorul Justin Istrate. Antrenorul nostru principal este domnul Virgil Boroș, însă am lucrat și cu alți antrenori cu o înaltă pregătire în domeniu. Lor le datorăm rezultatele pe care le-am obținut în anul care tocmai s-a încheiat.

Sportivii de top se diferențiază de ceilalți prin câteva caracteristici de bază. Am să numesc trei dintre ele și am să vă rog să-mi spuneți ce înseamnă pentru voi plăcerea de a face sport, disciplina și capacitatea de a trece peste momentele de înfrângere în care simți că nu poți merge mai departe, momentele în care ești dezamăgit de tine și/sau de ceilalți.


Elena: Sportul este benefic pentru sănătate și deosebit de eficient în înlăturarea efectelor stresului. Cu toții simțim nevoia de a face mișcare și atunci ne orientăm, firesc, fiecare spre ramura sportivă care ne atrage cel mai mult. Disciplina este necesară oricând vrei să înveți ceva, chiar și la nivel de hobby. Dar când vine vorba de performanță, ea este absolut indispensabilă. Dezamăgirile în sportul de performanță au diverse cauze, pentru că și rezultatele competițiilor sunt influențate de mai multe variabile. Prima este prestația proprie – dacă nu dansezi bine, nu ai cum să te aștepți la un rezultat bun. Și orice dansator are uneori ”zile proaste” în care, din diverse motive, dansează sub performanța sa obișnuită. O altă variabilă este competiția însăși, deoarece câștigătorii sunt selectați în urma unei judecăți comparative între perechile care evoluează pe ring. Deci, dacă te situezi spre sfârșitul clasamentului unei competiții, nu înseamnă neapărat că ai dansat prost, ci doar că ceilalți au dansat mai bine.

Nimeni nu se bucură când este eliminat din prima rundă, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Dimpotrivă. Din păcate, există perechi care se ceartă și chiar se despart din astfel de motive. Dezamăgiri vor exista întotdeauna la orice nivel de la începători până la dansatorii de top. Dar ele alternează cu momente de satisfacție care sunt, de obicei, atât de intense, încât simți că tot drumul până acolo, cu toate eșecurile de pe parcurs, a meritat din plin.

Yoshihiro: Eu am avut întotdeauna plăcerea de a face sport. În tinerețe am jucat fotbal, însă pentru asta este nevoie de un teren special amenajat și de o echipă de unsprezece persoane care trebuie să fie disponibile în același timp pentru antrenament. Asta este foarte dificil atunci când membrii echipei au meserii și preocupări diferite, iar sportul se face numai la nivel de hobby. Din acest punct de vedere, dansul este mult mai simplu. Este nevoie doar de o parteneră, de muzică și de un spațiu de antrenament mult mai mic decât un teren de fotbal.

În orice sport e nevoie de multă disciplină ca să poți progresa. De aceea noi mergem zilnic la antrenamente. Există, bineînțeles, și momente dificile sau mai puțin plăcute dar, pentru că suntem obișnuiți să lucrăm disciplinat și riguros, le depășim și mergem înainte,

Voi concurati la sectiunea seniori (peste 35 de ani). În ultimul an cercetarile în domeniul dansului au luat o intorsatura foarte frumoasa: se vrea sa se demonstreze ca conditia fizica a unui dansator la peste 35 de ani este foarte buna si de aceea el poate avea pe podium prestatie maxima din punct de vedere calitativ. Cum simtiti voi efortul fizic intens pe care îl cere dansul?

Elena: In performanta este necesar sa lucrezi sustinut. Cand se intampla sa nu ne antrenam cateva zile la rand, la revenirea in sala de antrenament resimtim aceasta intrerupere. Insa tocmai pentru ca suntem antrenati recuperam repede si putem continua. Exista si un fel de “dependenta” creata de antrenament: atunci cand din diverse motive il intrerupi, pur si simplu iti lipseste.

In plus ce este frumos in legatura cu dansul este ca nu are “varsta”. In timp ce performanta in alte sporturi impune restrictii legate de varsta sportivilor, dansatorii pot ramane in activitatea competitionala chiar pana la varste peste 60 de ani (seniori III).

Yoshihiro: Desi am deja o varsta consider ca sportul este foarte bun pentru sanatate, pentru a avea o conditie fizica buna, pentru a ma mentine în forma. Este de asemenea o metoda foarte buna de relaxare si descarcare a stresului zilnic.

Continuand cu ideea de competitie, stiu ca în Romania concurati adesea la categoria adulti, deci împreuna cu dansatori cu vârste cuprinse între 20 si 35 ani. Care este motivul pentru care dansati la o alta categorie stiind ca IDSF delimiteaza clar aceste categorii si regulile de participare la concursuri?
Elena: Conform Regulamentului Federatiei Romane de Dans Sportiv (art.II – 2.4. din Regulamentul Tehnic de Organizare al Competitiilor) seniorii au dreptul sa participe la competitiile pentru adulti cu exceptia Campionatului National si a Cupei României.

Concuram deci acolo unde avem posibilitatea adica la categoria adulti, deci sansele de reusita sunt mult diminuate. Diferenta dintre un dansator de 16 ani si unul trecut de 40 este evidenta în favoarea primului mai ales in dansurile latino-americane unde se apreciaza foarte mult forta si viteza miscarilor.

Noi ne antrenam sustinut pentru a ne perfectiona continuu si a fi competitivi din punct de vedere tehnic. Participam cu regularitate la concursuri pentru a ne imbogati experienta competitionala, un element la fel de necesar ca si antrenamentul in sala.

Yoshihiro: Din pacate in Romania nu sunt suficiente competitii pentru seniori. Concursurile Open si Open Basic pentru juniori, tineret si adulti sunt prezente în programul fiecarei competitii – deci, au o frecventa saptamanala. Concursurile pentru seniori se organizeaza doar o data la cateva luni ceea ce este mult prea putin atat din punct de vedere al mentinerii conditiei fizice, cat si din punct de vedere al activitatii competitive, ca atare.

In tarile din vest dansurile standard se bucura de o foarte mare popularitate printre seniori, iar societatea si Federatiile de Dans Sportiv le primesc cu bratele deschise. Cum e in Romania?
Elena: La noi miscarea de seniori este inca la inceput. Inca nu s-a creat o traditie in acest sens astfel ca si aceasta categorie sa fie inclusa cu regularitate în programul competitiilor de dans sportiv. Unii organizatori sunt chiar reticenti in privinta acestei categorii considerand ca nu este “rentabila”. In conditiile cheltuielilor mari ocazionate de organizarea unei competitii includerea unei categorii unde taxele de concurs nu acopera poate, nici costurile legate de premiere pare dezavantajoasa. Dar pentru a face o analogie cu mediul de afaceri din care provine termenul de “rentabilitate” si acolo mai intai se investeste, deci se “pierde” într-un fel, pentru a se putea obtine profit mai tarziu.

Seniorii merita sanse egale cu toti ceilalti dansatori. Ei au nevoie sa participe cu regularitate la competitii pentru categoria lor de varsta, nu doar de trei ori pe an.

Din fericire unii antrenori au inteles asta si si-au asumat “pierderea” incluzând seniorii in programul competitiilor pe care le-au organizat. Un exemplu a fost Cupa Hobbydance concursul clubului nostru pentru care competitiile de seniori sunt deja o traditie chiar daca in anii trecuti ele s-au desfasurat doar la nivel neoficial. In afara de aceasta seniorii au mai avut ocazia de a dansa in 2010 pe alte trei ringuri la Pitesti, Brasov si Bucuresti.

Multumim inca o data organizatorilor acestor competitii pentru deschiderea de care au dat dovada si speram ca in anul ce tocmai a inceput aceasta initiativa sa fie pusa in aplicare si de alte cluburi de dans sportiv. De asemenea speram ca macar incepand din acest an revista dansului sportiv romanesc “Flashdance” va mentiona si seniorii printre categoriile participante la Campionatul National al Romaniei.
Yoshihiro: Eu sunt japonez si lucrez in Romania ca diplomat, consilier al Ambasadei Japoniei la Bucuresti. In tara mea dansul sportiv este foarte dezvoltat si exista competitii pentru toate categoriile de varsta, de la copii si pana la seniori.

Romania este exceptional reprezentata pe plan european si mondial de perechi deosebite la categoriile juniori, tineret si adulti. Perechile de seniori sunt inca putine, iar competitiile de profil se organizeaza din pacate mult prea rar.

Speram insa ca Federatia Romana de Dans Sportiv va asigura din ce în ce mai mult cadrul necesar dezvoltarii acestei categorii de dansatori. Astfel în cativa ani Romania poate ajunge sa fie competitiva si in acest domeniu cu celelalte tari europene.

Va multumesc pentru acest interviu si va doresc sa aveti parte de un An Nou cu sanatate si plin de realizari!

DACA DORITI SA LASATI UN COMENTARIU O PUTETI FACE AICI

Video: Elena si Yoshihiro

Facebook Comments

Leave a Reply