Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Fântâni și oglinzi

http://www.dreamstime.com/stock-image-two-young-storks-scenery-standing-their-nest-bright-sunlight-one-them-opening-its-wings-as-if-trying-to-fly-image32836461Într-o zi blândă ca un crâmpei de fericire și lumină, la marginea lacului aducând cu o imensă oglindă, în cuibul din vârful stâlpului răsărind din apă, două berze poposiseră să-și odihnească zborul.

Ea i le arătase fericită, șoptindu-i că două berze laolaltă în același cuib sunt semnul iubirii care va dura, neumbrită de nori, ca cerul acela limpede de primăvară. După câteva clipe însă, când una din berze zburase, el întrebase ce înseamnă pasărea părăsind cuibul, lăsând-o pe cealaltă în urmă. Ea îi râspunsese că semnificația simbolului era doar a ceea ce văzuseră întâia oară în anul acela: cele două berze împreună, iubindu-se.

”Dar dacă una dintre ele a zburat…?”  insistase el să afle în ciuda încăpățânării cu care susținea că nu crede în simboluri.

*

**

Nu știu dacă n-am înțeles sau poate nu am vrut să înțeleg.

Cred însă că tu știai încă de pe atunci răspunsul pe care eu aveam să-l primesc mult mai târziu, adus de vânt pe aripile înghețate ale iernii.

Mi-ar fi plăcut să aflu de ce se născuse tocmai atunci și acolo, sau de când viețuia acel răspuns în tine, poate cu mult timp înainte ca întrebarea să se nască. Dar știu că asta s-ar putea întâmpla doar dacă m-aș întoarce pe țărmul acelui lac imens pe care îl văd acum la celălalt orizont al fântânii fără sfârșit pe care lacrimile o sapă necontenit în mine de când ai plecat.

De aceea înțeleg că nici nu voi afla vreodată. Pentru că știu că niciodată nu voi mai atinge aievea țărmurile acelui lac care, în schimb, va trăi mereu la celălalt capăt al fântânii din mine. Și abia acum știu de ce, pe drumul vieții mele șerpuind printre fântâni cu doruri de oglinzi și oglinzi cu doruri de fântâni întâlnesc mereu numai cuiburi goale.

 

Publicată în revista “Altfel” nr 36 / iunie-august 2002

Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply