Home » PAȘI DE DANS / Dance Steps » Interviu Flashdance

INTERVIU

Yoshihiro Katayama & Elena Măruță

campioni latino, vicecampioni standard – Cupa României 2011

Antrenori: Virgil Boroș (standard), Ana-Maria Dinu-Nedelea (latino)

Pata de culoare a competițiilor de dans sportiv este oferită de fiecare dată de un cuplu inedit, dar plin de viață. Este vorba de Yoshihiro Katayama și Elena Măruță, care au devenit deja obișnuiți ai podiumurilor la categoria seniori. În afara competițiilor sunt doi oameni serioși, cu slujbe importante, dar de care se debarasează rapid atunci când intră pe ring.

11.10.15_Timisoara_rumba_Elena_Maruta_Yoshihiro_KatayamaDe cât timp dansați?

Elena: M-am înscris la cursuri de dans sportiv în 1997, dorind foarte mult să particip la competiții, însă am întrerupt după doi ani întrucât această perspectivă nu se întrevedea. În plus, auzind mereu, la competițiile televizate, că ultima categorie de vârstă ar fi ”19-35”, am crezut că nu există și competiții pentru dansatori peste 35 de ani. Am urmat apoi cursuri de dans de club (tango argentinian, salsa etc) iar în anul 2007 am aflat întâmplător că există competiții de seniori și că dansul nu se oprește, practic niciodată – ci dimpotrivă, este printre puținele sporturi (dacă nu chiar singurul) care permite performanța la orice vârstă. Atunci am revenit la dansul sportiv și în toamna anului 2007 am intrat în prima competiție. S-ar putea spune că am dansat în total 14 ani, dintre care dans sportiv de performanță doar ultimii 4 ani.

Yoshihiro: Am început dansul sportiv în Ucraina, la Kiev, unde am urmat cursurile timp de un an și ceva, însă fără să particip la competiții. Când am venit să lucrez la București, am căutat o școală de dans unde să pot continua ceea ce începusem. În România dansez  din anul 2009, de data aceasta la nivel de performanță, participând la competiții. Ar însemna în total aproape 5 ani.

Câte ore vă antrenați pe zi?

Yoshihiro & Elena: Antrenamentele se desfășoară în fiecare zi, inclusiv în weekend. Durata unui antrenament este de oră și jumătate. Ne străduim să luăm parte la cât mai multe antrenamente în cursul săptămânii, având în vedere că în weekend participăm la competiții. În afara antrenamentelor de grup, facem și ore particulare o dată pe săptămână, uneori și mai des.

Ați mai participat și în anii trecuți la Cupa României? Dacă da, ce locuri ați mai obținut?

Yoshihiro & Elena: Am participat pentru prima oară în anul 2010, când am obținut locul 1 la standard și locul 2 la latino.

Cum e să fii campion al României la dans sportiv?

11.10.16_Timisoara_slowfox_Elena_Maruta_Yoshihiro_KatayamaElena: Este desigur un sentiment deosebit. Când urci pe podium simți că acela este momentul tău. Însă este doar un moment, care trece repede. Ceea ce rămâne este satisfacția pentru progresele obținute prin muncă susținută, în sute și mii de ore de antrenament, care se reflectă în acel loc pe podium. Iar bucuria evoluției este cea care te determină să mergi înainte.

Yoshihiro: În primul rând vreau să vă spun că mă consider un om foarte norocos. Am o parteneră de dans deosebită și participând săptămânal la competiții de dans sportiv am ocazia de a vedea multe orașe din România, care este o țară foarte frumoasă. Referitor la întrebarea dumneavoastră, eu dansez pentru că îmi face plăcere. Nu particip la concursuri pentru a fi campion, ci pentru a simți bucuria de a putea dansa cu cea mai mare plăcere. Pentru mine, cel mai important este procesul de a face efort și de a realiza ceva în plus în viața mea. Din acest motiv eu mă bucur cel mai mult nu atunci când primesc o cupă, ci atunci când antrenorii spun că am făcut progrese. Eu sunt legitimat în clubul de dans sportiv Hobbydance, condus de domnul Justin Istrate, iar antrenorul nostru principal este domnul Virgil Boroș. Deși sunt cu 20 de ani mai tineri decât mine, eu am tot respectul pentru acești antrenori foarte bine pregătiți profesional, care pot transmite cu succes oricărui dansator informație de calitate în domeniul dansului. Domnișoara Ana-Maria Dinu Nedelea este o dansatoare deosebită, o adevărată profesionistă care prin ceea ce ne-a învățat ne-a oferit ocazia de a dansa și dansurile latino cu cea mai mare plăcere. Profit de această ocazie pentru a aduce mulțumiri atât partenerei mele de dans, cât și acestor antrenori deosebiți care sunt convins că vor fi și pe mai departe nume sonore în istoria dansului sportiv românesc.

Spuneți-mi o superstiție sau un ritual pe care îl faceți înainte de a intra pe ring.

Yoshihiro: Întotdeauna înainte de a intra pe ring îmi amintesc cuvintele antrenorilor, mai ales cele pe care le auzim cel mai des fiindca se referă la cele mai frecvente greșeli din timpul antrenamentelor: ”gâtul lung!”, ”apasă pe umeri!”, ”nu uita poziția exterioară!”

Elena: Ne privim în ochi și ne urăm succes. ”Succes” înseamnă să dansezi cât mai bine să dai tot ce poți în momentul când intri pe ring, astfel ca dansul să reflecte cu adevărat rezultatul sutelor și miilor de ore de muncă la antrenamente. Nu ne propunem niciodată să ”batem” alte perechi, ci să ne autodepășim, să dansăm mai bine decât la competiția precedentă. Aceasta este adevărata competiție și confirmare a progresului: competiția cu tine însuți.

PUBLICAT IN REVISTA FLASHDANCE NR 26 / 2012

Facebook Comments

Leave a Reply