Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Jumătăți de măr

http://www.dreamstime.com/stock-photography-two-apple-halves-side-side-white-plate-image30596012Un măr a fost cândva tăiat în două, dar numai una dintre jumătăți a rămas uitată pe colțul unei mese să tânjească de dorul celeilalte. Și zilele treceau și rana despărțirii de jumătatea pereche se întuneca secându-i seva parfumată, iar jumătatea de măr devenea pe zi ce trece tot mai mică, topindu-se de dor și de tristețe.

Într-o zi, unui copil i s-a făcut milă de suferința jumătății de măr și, dorind să-i redea splendida rotunjime, a tăiat un alt măr și a încercat să o dăruiască îmbrățișării jumătății celei puternice și pline de sevă. Dar pentru jumătatea pustiită de dor era deja prea târziu. Nu mai avea puterea de a renaște din lumina dulce a celeilalte. Se strângea la pieptul jumătății celei mari, redescoperind iubirea în atingerea ei tandră, dar se stingea cu fiecare zi, făcându-se tot mai mică, până ce n-au mai rămas din ea decât doi sâmburi mici ce s-au unit cu ai celeilalte jumătăți în aceeași căsuță în formă de inimă.

De atunci se spune că sâmburii mărului sunt dulci, iar gustul lor amintește parfumul tainic al iubirii.

 

Publicată în revista “Altfel” nr 15 / iulie 2000

Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply