Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Pânza de păianjen

http://www.dreamstime.com/stock-photos-spider-web-image23784933Să privești lumea printr-o pânză de păianjen… cum privești viitorul prin pânza amintirilor… ca și cum ai dori ca ceea ce știi despre praful drumurilor pe care ai mers vreodată să te ajute să alegi între căile viitorului… Dar reflecția pânzei amintirilor e înșelătoare ca o oglindă prăfuită: niciodată imaginea reflectată nu este identică și numai atunci când recunoști niște pași pe care i-ai făcut cândva înțelegi că pășești invariabil pe urmele greșelilor tale.

La fel e și cu pânza de păianjen. Lumea văzută prin perfecțiunea ei îți pare mai frumoasă. De aceea o contempli din spatele pânzei. Pentru că ți-e milă să-i distrugi perfecțiunea… sau pentru că e mai simplu să privești drumurile care se întind dincolo de ea decât să le străbați.

Timpul însă îngroașă pânza de păianjen. Și treptat fereastra spre lumea de vis devine cenușie și opacă. O fereastră cu obloanele trase, dincolo de care nimic nu se mai vede. În afară de o imensă singurătate aici, de partea sufletului meu.â

Numai lumina unei lumânări mai poate străbate cețos prin pânza de păianjen, uneori, în nopțile târzii. Și flacăra se îngustează spre vârf, căpătând forma unui drum ce se pierde la orizont, să-ți amintească drumurile care te-au așteptat în zadar.

Dar e târziu: ceea ce-ți fusese cândva fereastră spre lumea ideală ți-a devenit temniță și nu-ți rămâne decât să adormi cu gândul la flacăra ce abia se mai zărește, sperând că drumul de lumină pe care îl deschide dincolo de pânza de păianjen va șterge, măcar în vis, cărările tale greșite.

Publicată în revista “Altfel” nr 28 / octombrie 2001

Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply