Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Suflet înghețat

suflet_inghetat_adela_serban

”Raiul nu e în cer, unde pasul pământeanului nu ajunge, ci în urmă, unde pasul călătorului spre moarte nu se mai poate întoarce” (Ionel Teodoreanu)

A fost odată un suflet înghețat. Îl înghețaseră singurătatea și neiubirea și hiberna într-o cochilie de gheață pe care iernile o sporeau mereu cu suflarea lor rece făcând-o tot mai de nepătruns.

Nici măcar verile ce treceau peste el nu reușeau să-i topească platoșa de tristețe înghețată, deși uneori părea că începe să se dezmorțească… dar poate că numai lacrimi erau picăturile ce se rostogoleau dinspre el subțiindu-i silueta translucidă.

Straniu a fost că-n curgerea monotonă a timpului peste acea dimensiune abstractă, tocmai o iarnă a fost cea care l-a trezit din letargie. O iarnă cenușie, lipsită de strălucirea albului orbitor al zăpezii, dar care respira blândețe cu toate adierile vântului și cu toate brizele mării. Și sufletul înghețat se trezea la viață înflorind în iubire cum înfloresc a doua oară copacii în toamnele târzii.

Dar încă și mai straniu a fost că mai apoi o noapte toridă de vară a fost cea care avea să-l închidă din nou în scoica lui de gheață, despuindu-l lent de toate visele și iluziile, de toată fericirea abia întrezărită. Și de atunci nici o iarnă nu mai avea să-i fie blândă ca aceea ce scuturase cândva asupră-i înmiresmate flori de portocal.

Dar acum sufletul înghețat nu mai suferă, deți abia mai poate respira sub gheața dușmană ce crește mereu asupră-i, ci retrăiește mereu și  mereu clipa de fericire ce i-a fost dăruită, hrănindu-se cu ea și hrănind-o cu sine ca să n-o lase să moară. Iar dacă uneori mai plânge, lacrimile lui nu mai sunt amare, ci duioase, de dor și iubire. De aceea poate că și căsuța de gheață capătă, încetul cu încetul, forma unei inimi.

Publicată în revista “Altfel” nr 21 / ianuarie 2001

Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Ilustrație de Adela Șerban

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply