Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Tatăl meu, stejarul

http://www.dreamstime.com/stock-photo-autumn-acorn-image28187120

Nu mai țin minte când am venit pe lume. Atâta știu: că leagănul dintâi mi-a fost o frunză de stejar și că lumina strecurată prin ramurile dese m-a mângâiat cu iubire.

Eram numai o ghindă mică, dar mama mea era lumina. Eu locuiam însă-n căușul unei frunze, la pieptul tatălui meu, stejarul cel bătrân.

Mult mă iubeau părinții mei: mama mă trezea în fiecare dimineață cu raze de soare, iar tata îmi cânta spre seară cântec de leagăn, cântec de frunză, și-adormeam în leagănul frunzei visând îngeri.

Astfel treceau, în foșnet de frunze și cântec de păsări zilele mele. Dar într-o dimineață când m-am trezit, plouase aur peste pădure. Îmi venea să când de fericire fiindcă nu mai văzusem niciodată ceva atât de frumos. Dar tristețea tatălui meu mi-a frânt bucuria.

”A venit toamna fetițo… și de-acum trebuie să ne ducem. Dar tu să nu te sperii. La primăvară vom învia din nou, să bucurăm pământul”.

Și-am mai trăit așa o vreme, din ce în ce în mai multă lumină, din ce în ce între mai puține frunze, până când într-o zi tata m-a scăpat din brațele-i bătrâne și obosite. Și foarte curând după aceea, peste somnul meu legănat de trupurile frunzelor moarte a nins cu fulgi din aripi de îngeri.

Și-apoi tot somnul mi-a fost aripă de înger și argint de lună până când, într-o dimineață, m-am trezit gâdilată ghiduș de cornițele curioase ale unui melc.

”Bună dimineața, tată!” am strigat veselă.

”Bună primăvară, fata mea!” mi-a răspuns stejarul cel bătrân.

”Dar ce e asta? Întreaga iarnă am visat milioane de îngeri și m-am trezit acum cu milioane de ochi. Ce s-a întâmplat, tată?”

Tata nu mi-a răspuns nimic, dar am găsit răspunsul în foșnetul multiplicat la infinit al întrebării mele. Nu mai eram micuța ghindă care intrase tristă în somnul iernii. Eram pădure foșnind.

Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply