Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Gânduri neîmpărtășite

http://www.dreamstime.com/stock-photos-spiral-stairs-image3209473

Există undeva o țară de tăcere și zăpadă neatinsă. Un ținut populat de formele de gheață în care se transformă gândurile tăcute, niciodată rostite, un loc pe care oamenii nu-l bănuiesc, după cum nu aud ruga tăcută a gândului de a nu fi lăsat să moară… Doar gândurile exilate acolo știu cât frig și câtă tristețe este în ținutul unde sunt trimise să moară atunci când lașitatea oamenilor le condamnă să tacă pentru totdeauna înainte ca măcar cineva să le fi auzit.

Doar în puterea oamenilor stă ca acest ținut de gheață să nu mai existe. Dar pentru asta ar trebui ca gândurile neîmpărtășite să dispară, ar trebui ca ei să dăruiască celorlalți toate acele gânduri pe care, din teamă sau comoditate preferă să le tacă, și atunci imensa întindere moartă de gheață ar fi topită de căldura inimilor lor. Dar fiindcă nu se întâmplă așa, milioane de gânduri mor în fiecare zi sporind întinderea de gheață.

Într-acolo mă îndrept și eu. Am fost ucis de lașitatea celui care a ales să mă tacă, deși eram un gând frumos, despre o carte care îi plăcuse, care îi lăsase în suflet un strop de lumină. Dar teama că ceilalți nu l-ar înțelege sau ar râde de el a fost mai mare decât dorința de a împărtăși frumosul pe care îl găsise. Eu însă voi merge să împărtășesc sfârșitul gândurilor despre care nimeni n-a aflat vreodată.

Tot aici mor și gândurile celor ce nu le-au lăsat să se transforme în cuvinte pentru că pur și simplu nu au vrut ori nu le-a păsat. Și aș vrea ca înainte să mă sting să pot întâlni unul din ele. Aș vrea să aflu ce simte omul care refuză gândului său să se transforme în cuvânt atunci când vede, simte și știe cât de așteptate și dorite sunt vorbele pe care le-ar spune. Dar ceea ce aș afla n-ar folosi, oricum, la nimic. N-aș putea să spun nimănui cât dor cuvintele nespuse pe cei ce le așteaptă, căci eu sunt doar un gând izgonit, sortit să moară pe întinderea de gheață, troienit sub praful de stele al amintirii.

 

Publicată în revista “Altfel” nr 51 / ianuarie 2004

 Sursa imaginii: Dreamstime

 

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply