Home » ...ȘI ALTE ARTE » Literatură » Legenda perlei

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-cockleshell-pearl-necklace-image11130178

A fost odată un fluture foarte singur și trist. Atât de singur și de trist, că nu mai vroia să trăiască. Și într-o zi, pe când stătea abătut pe malul mării gândindu-se la zădărnicia vieții, auzi lângă el o voce mică și limpede.

”Bună dimineața. Cine ești tu?”

”Eu sunt un fluture, dar tu? O piatră care vorbește? nu-mi vine să cred!”

”Dar eu nu sunt o piatră. Sunt o scoică, sunt vie ca și tine. Vrei să fii prietenul meu?”

”Eu nu am prieteni. Sunt tare nefericit pentru că nimeni nu mă iubește și de aceea vreau să mă înec în mare.”

”Nu vreau să mori. Și eu am fost la fel de singură și tristă, nici eu n-am cunoscut iubirea. Dar acum ai venit tu și nici eu nici tu nu mai suntem singuri. Rămâi cu mine, fii prințul meu înaripat care să-mi povestească ce-a văzut prin lume, tot ceea ce ochii mei sărați, de fiică a mării, nu pot vedea.”

Și fluturele a rămas alături de scoică și s-au iubit mai mult decât se poate spune. Fluturele strângea pe aripi culorile lumii și le dăruia – buchet – iubitei sale, iar scoica închidea în cochilia ei tot foșnetul misterios al adâncurilor, aducându-l în dar prințului ei înaripat.

Dar cum viața fluturilor e mai scurtă decât a scoicilor, într-o bună zi fluturele a murit. Scoica l-a îngropat în nisip și l-a plâns mult de tot, atât de mult că a murit și ea, de tristețe, dizolvându-se în propriile ei lacrimi, până când n-a mai fost. Dar în dimineața zilei următoare, în jurul cochiliei goale ce îmbrățișa o moviliță de nisip cu cruce de mărgean la cap, căzuse o ninsoare de sidef.

Căci perla nu e altceva decât lacrimă de scoică și pulbere de fluture amestecate cu multă, foarte multă iubire.

 


Publicată în volumul “Amintirile Mării” – Editura Moroșan, 2003

 Sursa imaginii: Dreamstime

© Toate drepturile aparțin autorului.
Orice reproducere parțială sau totală a textelor publicate pe acest site web se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Facebook Comments

Leave a Reply